Flitsende seizoensstart op TT-circuit Assen  -  Gepubliceerd op 05-06-2015 om 16:26

Records sneuvelen in Assen !!


In het weekend van 29 t/m 31 mei werden op Assen de traditionele Ducati Club Races verreden. Deze 36e editie was wederom een geweldige ervaring. Onder zeer wisselende weersomstandigheden van droog en zonnig naar slagregen werden de races verreden waarbij aantal mooie successen behaald werden.


Tijdens de vrije trainingen op vrijdag waren twee sessies van de vier droog. Niet echt een optimale start van het weekend, maar Erwin wist toch al snel een 1:55.000 klokken. Kees zat daar een stukje boven, maar ook hij zat op het goede spoor met de Panigale R. Gezien het feit dat Kees op dat moment nog niet meer dan 2 uur in het zadel had gezeten was dat al een flinke stap in de goede richting en het zou snel beter gaan met Kees.Op zaterdag stonden er twee kwalificatietrainingen en een wedstrijd in de 3DCUP op het programma. Met wat regen in de ochtend was de eerste training voor veel rijders een no-go. Kees en Erwin besloten beiden wel naar buiten te gaan op regenbanden om in ieder geval de broodnodige Km's te maken tijdens natte omstandigheden. In ieder geval wordt er op dat moment een tijd gezet en sta je op de grid voor de wedstrijd. Stel dat er in de middag nog slechtere omstandigheden zouden zijn, dan heb je het eerste voordeel al te pakken.


Tijdens de tweede training waren er droge omstandigheden. Iedereen was dus op oorlogspad, want tijdens deze training moest het gaan gebeuren. Strategie voor ons team was om zo snel mogelijk en vooraan de baan op te gaan om te voorkomen dat we ons in het "verkeer" vast zouden rijden. Dit pakte goed uit, Erwin pakte een 9e trainingstijd van een groep van 51 met een tijd van 1:54.666. Kees pakte de 35e tijd met een 1:59.515.Die avond stond ook de eerste van twee 3DCUP wedstrijden op het programma. Prima condities, met Erwin op rij 8 als 24 op de grid en Kees op rij 13 als 38 op de grid. Deze wedstrijd zou ook gebruikt worden om de "knip" te leggen tussen PRO-klasse en CUP-klasse en zoals later bleek kwam hieruit een ietwat lastige verrassing. Op de pole stond Leon Bovee, die als gastrijder buiten mededinging meereed. Leon is een echte topper, die in het IDM regelmatig op het prodium stond, voor ons dus buitencategorie. Rij 1 werd verder compleet gemaakt door Atiba Belgrave op 2 en Ronald van Vliet op 3. Wij concentreerden ons uiteraard op de strijd in het middengebied.

De wedstrijd kwam goed op gang, Erwin had een redelijk goede start en Kees een uitstekende, want hij pakte direct een paar rijtjes. Na een paar rondes zat Kees al op het achterwiel van Erwin en uiteindelijk wist Kees hem te passeren. Zeer verrassend, want uiteindelijk bleek Kees een rondetijd (PR) van 1:50.901 !!!!! te klokken (Huhhh, waar kwam die vandaan ???). Hij eindigde daarmee op een 23e plek in de wedstrijd en Erwin eindigde op plek 27 nadat hij zich in de GT-bocht op het laatste moment liet verrassen door Erich Janusz die hij eerder gepasseerd was.Onze twee trouwste supporters op zaterdag. De vaders van Erwin en Kees kijken met veel belangstelling toe.


 


 


 


 


Die laatste snelle rondetijd van Kees kreeg echter een staartje want hiermee promoveerde hij zich naar de PRO-klasse, zoals later die avond bleek. Daar was Kees echter allesbehalve blij mee, want in plaats van meevechten om het kampioenschap in de CUP-klasse was hij nu veroordeeld tot het (waarschijnlijk) rijden in de middenmoot van de PRO-klasse.

Op basis van deze verdeling eindigde Erwin dus in de CUP-klasse op een 5e plaats en Kees in de PRO-klasse op een 21e plaats
Pieter en Rene weer druk doende met de motoren. De Panigale R van Kees is voorzien van een data-analyse-systeem. Hiermee kunnen allerlei data bekeken worden per baansectie zoals snelheid, gasstand, toeren, remmen, versnelling etc. Erg handig om sneller te leren rijden. Het is echter nog vooral experimenteren geblazen.Op zondagochtend werd de 2e race gereden, en jawel, de baan was nat en er was wat lichte regen. Dit betekende dus om op regenbanden en de regensetting voor vering en traction control erop. De wedstrijd ging goed van start en zonder al te veel last van spray kwam iedereen goed door de eerste bochten heen. Al snel bleek dat Kees zijn regensetting niet goed voor elkaar had. Hij miste vermogen, waardoor hij onmogelijk mee kon met het veld. Hij hield het daarmee na een paar rondjes voor gezien.

Erwin daarentegen wist zich op de natte baan zeer goed te handhaven en reed zelfs na een mooi gevecht met trainingsmaatje Erik Brouwer van Phoenix Racing naar een tweede plek toe waar hij opgehouden werd door PRO-rijder Bart Bongers. Hij klokte in de tweede helft van de race rondetijden die sneller waren dan de koploper Rene Kunzler. Aangezien Bart continu verdedigende lijnen bleef rijden kwam Erwin uiteindelijk 5 seconden tekort op de winnaar. Erg jammer, want een numero uno had er zeker ingezeten. Maar .... geweldig blij met de 2e plek !! Erik Brouwer pakte plek 3, dus het feest was compleet. 


 


 


 


 


 


Daarmee werd het weekend geweldig afgesloten. Met een 2e plek in het CUP-klassement voor Erwin en een nieuwe uitdaging voor Kees gaan we eind juni naar Oscherleben voor de 2e ronde.